Eindejaars-geld-tip 1: 6% per jaar verdienen met een zorgpolis?

Hoewel ik mensen liever help met pound-wise financieel advies, geef ik zo aan het eind van het jaar ook een paar ‘penny-wise’-tips.

Ik heb daar eerlijk gezegd even over getwijfeld want het laatste dat ik wil is een ConsumentenBond-imago krijgen. En persoonlijk word ik soms een beetje moe van al die ingetrapte deuren. Anderzijds: op de radio komen zo rond deze tijd tenslotte ook andere ‘guilty-pleasures’ voorbij. En alle beetjes helpen tenslotte.
En hopelijk inspireren deze penny-wise kruimels uiteindelijk tot grotere pound-wise daden.

OK. To-the-point nu: In Nederland is een zorgverzekering voor iedereen verplicht. Voor veel mensen een jaarlijkse kostenpost van rond de € 1300 per persoon. Of meer.

Wat veel mensen zich niet realiseren (en al helemaal niet doen) is dat je een zorgpolis vooruit kunt betalen. Dat leverde voorheen vaak een korting van 4%. Tegenwoordig –door de lage rente- helaas een stuk minder, maar vaak is 2% nog mogelijk. Vooruit betalen doe je normaal gesproken aan het begin van het desbetreffende jaar, maar niets belet je om dat al in december (van het jaar ervoor) te doen. Dat bespaart in 2019 ook nog eens tussen de 0,58% en 1,68% aan –de gehate en inmiddels volledig doorgeslagen- box-3 belasting (vrb).

Gesteld dat je effectieve box3-tarief op 1% uitkomt, dan wordt de simpele rekensom 2 + 1 = 3% rendement (die kon ik zonder rekenmachine), in de vorm van een besparing op zorgkosten. Je investering is dan bijvoorbeeld € 1274 ( €1300 premie -/- 2% korting). De totale besparing is dan € 39. Het mooie is dat je investering defacto maar een half jaar (extra) kwijt bent. Immers, als je ‘gewoon’ per maand betaalt ben je het ‘gemiddeld’ ook na 6 maanden (een half jaar) kwijt. Strikt genomen is de besparing 3% in een half jaar, dus theoretisch 6% per jaar. Theoretisch, want dat zal in de praktijk niet te realiseren zijn. Maar goed, zo kan ik toch 6% in de titel zetten als lokkertje…

Anyway, toch een kleine 40 euro. Sterker: Met z’n twee-en zelfs 80 euro. En dat voor nauwelijks extra werk. Binnen een half uur moet het geregeld kunnen zijn voor twee personen. Op welke andere manier verdien je –bijna geheel risicoloos- netto € 160 per uur?

Uiteraard kan het ook lonen om een goedkopere zorgverzekering te zoeken. Goed idee. Dat kan ook het nodige besparen, maar dat zal iets meer uitzoektijd vergen en dat kun je vast prima zonder mijn hulp. Er zijn genoeg vergelijkingssites die je goed op weg kunnen helpen.

Wil je nog meer verdienen en ben je bereid iets meer risico te nemen? Houd dan mijn tweede geld- tip in de gaten. Die wordt iets risicovoller maar wel een flink stuk meer pound-wise : – )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *